vorst

Was de lente al een beetje onderweg, kwam ineens de vorst. Eind februari verandert op veel plaatsen water in ijs. Menig schaatsliefhebber geniet van deze onverwachte weersomstandigheden. Zoveel jaren geen ijs en nu met het naderende einde van de maand ineens echt natuurijs. De waarschuwingen over de betrouwbaarheid wordt niet door iedereen in acht genomen. Vroeger was dat wel anders: de ijsmeester keurde en gaf door of het ijs betrouwbaar was of niet. Nu willen we dat blijkbaar graag zelf bepalen. Ondertussen is het koud, zeer koud. Het is niet de werkelijke temperatuur die ons de kou geeft, maar de straffe wind die de gevoelstemperatuur doet dalen tot ver onder de -10. Een gevoelstemperatuur die je ook zou kunnen ervaren als in je directe omgeving een dierbare los moet laten. Ook al is de dood goed, afscheid nemen maakt je toch vaak koud. En je weet: ooit gaat het weer dooien en stroomt het (levens)water weer verder. 

ijs.jpg