met zorg

En dan gaat de telefoon. Met veel zorg en aandacht word ik geïnformeerd over het plotselinge overlijden en de vraag of ik in verband met Anne de Jong haar vakantie (https://www.dejonguitvaartzorg.nl) het afscheid wil begeleiden. Een afscheid van de laatste ouder. Zo maar in de nacht was de dood er. Of zou je moeten zeggen: afscheid van dit leven en voortgaan naar een volgende fase? Voor iedereen een persoonlijke keuze. Hoe mooi om verschillende beelden over dood en ná de dood naast elkaar te kunnen hebben als familie. En dan als kinderen met elkaar vol aandacht voor alle details toewerken naar het moment dat je je laatste ouder op de eigen gekozen plek in de natuur naast de andere ouder aan de aarde toevertrouwd. Eeuwige rust. Waarbij op het pad naar deze plek het detail van zorgvuldigheid, saamhorigheid als een stille boodschap achter blijft. Een liturgieviering in de zon gevolgd door hagel bij het laten dalen van de kist. De natuur verwarmt én is onvoorspelbaar. Het komt tot ons zoals het leven en de dood. Gegeven?

detail.jpg