Doel of middel?

Was mijn elfsteden-zwemtocht mijn doel of mijn middel?
— — Maarten van der Weijden | 5 oktober 2018
beter.jpg

Goede vragen om bij stil te staan. Voor de hand liggend is misschien het behalen van de finish. Maar, zo vertelde Maarten van der Weijden, het ging helemaal niet om dát doel. Want aan deze majeure opdracht van uren zwemmen was hij niet begonnen om de finish te halen (hoewel natuurlijk wel bijzonder prachtig als het wel zou lukken), maar om mensen te stimuleren iets voor een ander te doen door geld te geven voor onderzoek.
En dát doel hield Daisy hem voor ogen, waardoor hij tot het maximum van zijn kunnen kon gaan.

En hoe verhoudt doel en middel zich in ons vak? Hoe mooi is het als wij in ons werk ons voortdurend realiseren dat ons doel het ondersteunen van families is in hun rouw, hun tijd geven, aandachtig naar hen luisteren, samen op zoek gaan naar de waarden van leven en dood, ……...
Ons doel is niet geld verdienen, of zaken efficiënt regelen, of naamsbekendheid genereren, of …………
Nee. Allemaal niet. Gewoon er voor de ander zijn. Een prachtig doel. Om altijd voor ogen te houden als je het druk hebt.

Dank voor de inspiratievolle en goed verzorgde werk-ontmoetingsavond. Ik weet weer met welk doel ik dit vak zo graag uitoefen. Want, zoals Maarten karaktervol verwoorde: ziek zijn en soms daaraan dood gaan, is ‘gewoon domme pech’. Heeft niets met hard werken of een prestatie neerzetten te maken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper.
— Hope K.